Mediation door Breukhoven
Een korte uitleg en toepassingen.
Mediation is een vorm van bemiddeling in conflicten, waarbij een neutrale bemiddelingsdeskundige, de mediator, de communicatie en onderhandelingen tussen partijen begeleidt om vanuit hun werkelijke belangen tot een gezamenlijk gedragen en voor ieder van hen optimale besluitvorming te komen. (bron: Alex Brenninkmeijer).​ Tijdens een mediation wordt er een vertrouwelijk gespreksklimaat gecreëerd en bovendien is iedereen -dus ook de mediator- gebonden aan de geheimhoudingsverklaring. U zit altijd vrijwillig aan tafel maar niet vrijblijvend.​ Breukhoven Mediation biedt mediation aan bij conflicten en samenwerkingsproblemen binnen publieke/ private organisaties in een kleine samenstelling of in groepsverband, meer in het bijzonder op het vlak van:
Wanneer mediation?
Het beste moment om het inzetten van mediation te overwegen is wanneer er situaties dreigen, die persoonlijke irritaties welhaast onvermijdelijk maken. De navolgende ingrediënten moeten in beginsel aanwezig zijn wil mediation een kans van slagen hebben:
Er is sprake van een langdurige relatie
Partijen willen er samen uitkomen
Er is een wil tot onderhandelen
Er wordt een snelle oplossing gewenst
Er blijven altijd geschillen die de uitspraak van een rechter behoeven. Maar vele soorten zaken zijn goed geschikt voor mediation, mits partijen gezamenlijk bereid zijn zich in te zetten voor een oplossing én de onderhandelingsruimte (mandaat) hebben van hun organisatie of die kunnen creëren. Enkele indicatoren:
Verstoorde communicatie
Niet wijken van ingenomen standpunt
Gebrek aan erkenning over en weer
Ego's die botsen of elkaar in de weg zitten
Verschil van inzicht op functioneren
Eenzijdige beëindiging van samenwerking
Verschillende interpretaties
Botsende ego's die elkaar in de weg zitten
Werkwijze en uurtarief Breukhoven Mediation
Het uurtarief wat Breukhoven Mediation hanteert is € 195 exclusief 21 % BTW en aanvullende kosten zoals de huur van een externe locatie. Nadat alle formaliteiten zijn afgerond, wordt een eerste kennismaking en intake met Daan ingepland. In een vertrouwelijke omgeving wordt besproken wat er speelt, hoe mediation werkt en wat er te verwachten valt. Vervolgens ontvangt u uitleg over de documentatie en de MfN gedragsregels/ het reglement.
Tot slot wordt u gevraagd zelf een omschrijving van het geschil te geven. Heeft u een adviseur? Dan mag deze uiteraard aanwezig zijn, wat overigens voor de andere deelnemer(s) ook geldt. Wanneer na de kennismakingen de mediationovereenkomst opgesteld wordt, ontvangt u allen eerst een concept versie per e-mail. Het daadwerkelijk ondertekenen van de mediationovereenkomst kan digitaal en volgt na akkoord op het concept. Daarna starten we de inhoudelijke mediation bijeenkomsten waarbij u onderling zelf bepaalt wie wanneer (en met wie) deelneemt.
Welke fasen zijn er binnen Mediation?
Fase 1
Kennismaking
De basis wordt gelegd.
Grondbeginselen over mediation worden besproken en overeenstemming gevonden tussen cliënten over de te bespreken kwestie. ​
​
Één en ander wordt bekrachtigd met het ondertekenen van de mediationovereenkomst.
Fase 2
Exploreren
Er is beweging.
Van individuele standpunten naar het gezamenlijk belang. Wat precies het probleem is wordt stap voor stap verhelderd en duidelijker gemaakt. ​​
​
Wanneer belangen bij partijen gezien zijn, wordt geprioriteerd en gerubriceerd.​
Fase 3
Opties
Diepgang en verkenning.
​
Een omvangrijke fase: praktische, creatieve brainstorm. Welke opties zijn er, met welke impact en wat doet dat met de ander? Hier wordt écht onderhandeld.​
​
Hard op de zaak, zacht op de relatie: onderhandelen met resultaat.
Fase 4
Afsluiting
Slotakkoord.
​
Cliënten komen tot een gezamenlijk door hen bedachte en gedragen oplossing. Een laatste stap waarin externe professionals betrokken kunnen worden.
​
Met een handtekening onder de (slot)overeenkomst is het geheel (of gedeeltelijk) opgelost.